Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Bunuelos

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Postres/Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 10.02.2010, Śro, 01:12    Temat postu: Bunuelos



Jednym z nielicznych słodkich przysmaków Boliwijczyków jest rodzaj pączka zwany Bunuelos, do którego podaje się herbatę z liści koki. Oczywiście ten rodzaj smażonego deseru możemy spotkać również w Meksyku, gdzie do ciasta dodaje się odrobinę anyżu i polewa syropem z brązowego cukru, cynamonu i guawy. Yuca i Malanga znajdzie zastosowanie w cieście kubańskim, natomiast dodatek twarogu wzbogaci pączki kolumbijskie. Bardzo szybkie do wykonania i chociaż są cięższe niż znane u nas drożdżowe małe pączki, to warto poznać ten smak smażonej bułeczki.

Składniki na 50 szt.:
3 szklanki mąki
3 / 4 szklanki mleka
3 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr oleju ryżowego ( rzepakowy)
Cukier puder i mielony cynamon do posypania


Sposób wykonania:
Dla wzbogacenia smaku możemy dodać odrobinę wanilii. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i jajkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i wlewamy masę mleczną. Zarabiamy ciasto na jednolita masę i odstawiamy na 10 minut. (wolno stojacy miser bardzo ułatwi przygotowanie ciasta)Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni. Toczymy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy do zrumienienia. ( Złoto brązowy kolor skórki) Proponuję na początek usmażyć dwie kulki, aby poznać właściwy czas smażenia. Usmażone odsączamy z tłuszczu i przekładamy na papierowe ręczniki. Przestudzone przekładamy na talerz i obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

źródło - cukierniczekreacje.blox.pl


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Postres/Desery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin