Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Kokosowe krówki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Postres/Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 10.02.2010, Śro, 01:23    Temat postu: Kokosowe krówki



Przepis na krówki, który jest typowym smakołykiem obu Ameryk. Na Kostaryce(Cajeta De Coco) znajdziemy go w postaci trufli obtoczonych kokosem i herbatnikami. Na Belize(Coconut fudge), często występuje w towarzystwie czekolady.


Składniki:
1 puszka(410, g) mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
1/4 szklanki śmietany do ubijania
1 szklanka cukru
1/4 szklanki glukozy w proszku
1/8 łyżeczki soli
1 łyżka rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromat
50 g masła
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego

Wykonanie:

Do rondla o grubym dnie wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy masło, cukier i glukozę. Całość podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia się składników. Często mieszamy, bo masa nie lubiąc wysokiej temperatury, burzy się pieniąc i wypływając poza rondel. Dlatego dobrze jest przygotować sobie naczynko z zimną wodą i pędzelkiem, którym to oprócz zdejmowania tworzących się kryształków cukru na ściankach naczynia, będziemy schładzać masę skrapiając ją delikatnie wodą.

Podgrzewamy do osiągnięcia temperatury około 238 F(114C) Z wyglądu będzie przypominała skórę słonia. Po przekroczeniu 103 stopni, masa lubi się przypalać wiec mieszanie i pilnowanie jest obowiązkowe. Jeżeli jednak zobaczymy ciemno brązowe płaty masy, to nie ma powodu do paniki. Wystarczy użyć miksującej żyrafy i rozbić powstałe grudki. Masa stanie się gładka. Jeszcze przez chwilę ją podgrzewamy a następnie zestawiamy na bok do ostudzenia. Masa powinna osiągnąć temperaturę około 110 F(43 C) Nie mieszamy w czasie studzenia! Do przestudzonej masy dodajemy ekstrakt kokosowy i energicznie mieszamy drewniana łyżka, aż masa się zagęści i zacznie tracić połysk. Wsypujemy wiórki i mieszamy kolejne 5 minut. Gęstą masę nakładamy na arkusz przezroczystej foli lekko ją rozprowadzając. Przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na grubość ok.1 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy i kroimy na pasy a później na ustaloną długość karmelka. Można formować kulki, obtaczając cukierki w wiórkach i pokruszonych herbatnikach lub zanurzać zastygłe krówki w czekoladzie. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, przekładając je folią spożywczą.

Krówki wychodzą zwarte i mięciutkie, zostawiając cudowny smak na podniebieniu. Jeżeli nie lubimy wiórek kokosowych, to możemy je pominąć. Cukierki wyjdą ciemniejsze i szybciej będą zastygać.

źródło - cukierniczekreacje.blox.pl


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Postres/Desery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin