Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Torta negra/Czarne ciasto

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Postres/Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 21.12.2009, Pon, 18:25    Temat postu: Torta negra/Czarne ciasto



Torta Negra jest ciastem, które je się w Wenezueli jedynie w grudniu, jako składnik bożonarodzeniowej tradycji tego kraju. Jest to bardzo smaczne ciasto, a główna jego tajemnica polega na długości czasu, jaki muszą się moczyć w alkoholu użyte w nim później owoce. Czym dłużej, tym smaczniejsze będzie później ciasto. Jest ono tak cenne i bożonarodzeniowe, że wiele osób ma wręcz w zwyczaju obdarowywać nim swoich krewnych i przyjaciół, przedtem zapakowując go w odpowiednio przygotowane, prezentowe pakunki.

Moczenie owoców polega na zanurzeniu ich w płynie, zazwyczaj w likierze, aby je zmiękczyć i nadać im odpowiedniego smaku. Zanim więc pomyśli się o cieście, już wiele czasu przedtem trzeba zacząć przygotowywać najważniejszy jego składnik, czyli zacząć moczyć owoce (przynajmniej dwa miesiące przed ich użyciem).

Bakalie
migdały
suszone śliwki
czarne rodzynki
sułtańskie rodzynki
owoce kandyzowane
wiśnie
orzechy
likier z pomarańczy lub z czereśni
brandy lub rum

Można również dodać inne wysuszone owoce lub daktyle, jeśli ktoś tego chce, chociaż wymienione już owoce całkowicie wystarczą.

Ilość namoczonych owoców zależy od nas samych, ale nie trzeba się obawiać, że w razie ich nie wykorzystania w grudniu można będzie je stracić, ponieważ mogą one przeleżeć zamoczone w likierze przez bardzo długi czas i czym dłużej będą w nim zamoczone, to tym bardziej nasiąkną jego smakiem. Czego więc nie wykorzysta się natychmiast, można będzie bez problemu przechować na inną okazję.

Najpierw trzeba pociąć owoce w malutkie kawałeczki, ściągnąć skórkę z migdałów i wszystko rozetrzeć. Podobnie uczynić z orzechami. Następnie powinno się umieścić te roztarte owoce w dużym, szklanym pojemniku, zalać je rumem lub brandy i likierem z czereśni lub z pomarańczy, w równych częściach, aż owoce zostaną całe przykryte płynem. Kiedy już to jest gotowe, pojemnik dobrze zamykamy i wstawiamy go do jakiegoś ciemnego miejsca. Czym dłużej owoce będą się moczyć, to tym będą smaczniejsze później w cieście.

Nadchodzi wreszcie grudzień, czas pieczenia ciasta.
Składniki
200 gram masła
2 filiżanki ciemnego (zachowującego wszystkie składniki i smak) cukru z trzciny cukrowej
2 i pół filiżanki mąki
wanilia
6 jaj
6 tabletek czarnej czekolady
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół filiżanki mleka
szczypta cynamonu
moczone już od dawna owoce.

Sposób wykonania:

Najpierw trzeba ubić masło z cukrem, aż się otrzyma kremową masę, dodając do niej następnie wanilię, cynamon, potem żółtka jaj (białka użyjemy za chwilę) i, na zmianę, dodawać mąkę i mleko. Czekoladę mamy rozpuścić, z odrobiną masła, a kiedy już jest rozpuszczona, to dodać ją do przygotowanej już masy. Oddzielnie powinno się wycisnąć z 500 gram zamoczonych przedtem w likierze owoców i wymieszać je z niewielką ilością mąki, aby w cieście, już w piekarniku, nie opadły na dno formy. Owoce teraz dodaj do poprzednio wymieszanej masy. Ubić białka i wszystko dobrze wymieszać. Wlać mieszankę do formy, wcześniej natartej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w piekarniku o temperaturze 350 stopni, aż wsadzony w ciasto i wyciągnięty patyczek będzie czysty. Ciasto wyciągnąć z formy, ostudzić, można je posypać pudrem cukrem, a niektórzy kropią je również winem lub rumem, aby miało odpowiedni zapach i było miękkie.

Istnieją jednak również mniej lub bardziej odmienne przepisy na Czarne Ciasto, aniżeli ten podany powyżej. Oto np. jeden z takich przepisów:
Składniki do moczenia owoców:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
¼ filiżanki rodzynek
1 filiżanka owoców kandyzowanych
½ filiżanki suszonych, posikanych drobno śliwek suszonych bez pestek
1 łyżeczka roztartej pomarańczy
1 łyżeczka roztartej cytryny
1 filiżanka melasy
2 filiżanki czerwonego wina słodkiego
2 filiżanki rumu
1 łyżeczka goździka w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżki wanilii
1 filiżanka bardzo ciemnego syropu z karmelu
Natomiast proponowane tutaj składniki już do ciasta, poza moczonymi od dawna owocami, to:
3 filiżanki mąki pszennej
1 i pół filiżanki cukru
½ filiżanki miodu
200 gram margaryny bez soli
100 gram czekolady w filiżance
1 filiżanka drobniutko pociętych orzechów
5 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka dwuwęglanu.

źródło - koledy.pl


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Notecreo dnia 21.12.2009, Pon, 18:26, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Postres/Desery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin