Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Duszone mięso po majańsku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Platos principales/Dania główne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 26.01.2009, Pon, 13:03    Temat postu: Duszone mięso po majańsku

ilość osób: 4
czas przygotowania: 2 godziny, 30 minut
trudność: trudne



To potrawa zainspirowana tradycyjną kuchnią Majów z czasów prekolumbijskich. Zwykle używa się do niej królika, ale wieprzowina też się świetnie sprawdza. Podobnie jest z namoczoną ciecierzycą, którą można zastąpić ziarna meksykańskiej kukurydzy.

Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
1 ¾ litra wody lub lekkiego bulionu z kurczaka
1 średnia pokrojona cebula
1 główka czosnku, drobno pokrojonego
5 listków laurowych
sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy z chili
4 chili odmiany chilcostle rojo (można je zamówić w Internecie)
4 chili guahillo (można je zamówić w Internecie)
290 ml gorącej wody
500 g owalnych pomidorów
4 ząbki czosnku
2 goździki
4 ziarenka czarnego pieprzu
250 g obranych pestek dyni
250 g suszonych ziaren meksykańskiej kukurydzy (można ją zastąpić 300 g suszonej ciecierzycy, namoczonej na noc)
kilka łyżek oleju słonecznikowego
2 liście yerba santa lub 1 łyżeczka zmielonych nasion kopru włoskiego

Przygotowanie
Do garnka włożyć mięso, cebule, czosnek, listki laurowe, przyprawić solą i pieprzem, zalać bulionem lub wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotować około godzinę (aż mięso będzie łatwo dawało się rozdzielać widelcem). Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na suchej patelni opiec chili. Opary przypiekanego chili mogą drażnić śluzówkę, trzeba upewnić się, że kuchnia ma właściwą wentylację. Przełożyć chili do miski i zalać gorącą wodą, aby zmiękły. Zostawić na 20 minut. Pomidory i ząbki czosnku włożyć na blaszkę do pieczenia i upiec w piekarniku (pomidory mają być miękkie). Podprażyć goździki i ziarenka pieprzu na suchej patelni, odłożyć. Do blendera włożyć pomidory, chili, czosnek i przyprawy, wlać odrobinę wody, w której moczyły się chili i zmiksować, aż wszystko nabierze konsystencji sosu. Przetrzeć drewnianą łyżką przez gęste sito. Nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Suszone ziarna kukurydzy podprażyć na suchej patelni, a nastepnie zemleć dość grubo w blenderze. Jeśli zastępujemy je ciecierzycą, wystarczy namoczone ziarna ciecierzycy zmiksować w blenderze. Rozgrzać na patelni olej słonecznikowy, wlać pomidory zmiksowane z chili, wymieszać, smażyć około 15 minut. Wlać mieszankę pomidorów z chili do garnka z mięsem, dodać zmieloną prażoną kukurydzę lub ciecierzycę oraz zmielone prażone nasiona dyni. Dodać liście yerba santa lub zmielone nasiona kopru włoskiego. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Posolić do smaku. Podawać z tortillami i zielonym meksykańskim ryżem.

zrodlo-kuchnia.tv


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beata0512
Moderador
Moderador



Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 865
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polonia- TG
Płeć: La mujer

PostWysłany: 11.02.2009, Śro, 17:47    Temat postu:

Z chęcią zjem coś co Majowie jadli xD

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 16.02.2009, Pon, 22:14    Temat postu:

ciekawy przepis, ale trzebaby sporo skladnikow wczesneij zdobyc

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Platos principales/Dania główne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin