Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 08.09.2008, Pon, 12:38 Temat postu: Salsa |
|
|
Salsa - potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw i/lub owoców z przyprawami.
W zależności od składników wyróżniamy m. in. następujące rodzaje salsy:
salsa roja ("czerwona") - z gotowanych pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i kolendry;
salsa cruda ("surowa") - z surowych pomidorów, cebuli, papryki i innych surowych warzyw;
salsa verde ("zielona") - z małych egzotycznych warzyw, zwanych w Meksyku "małymi pomidorami", zwykle gotowanych;
salsa brava ("dzika") - z sosem tabasco i majonezem, typowy dodatek do potrawy z ziemniaków patatas bravas;
guacamole - na bazie awokado, soku z limonki i soli.
zrodlo-wikipedia
Salsa roja- jest tradycyjnym dodatkiem do tortilli , i pasuje do nachos, jedynych "chipsów" do których warto robić dipy...
Składniki:
0.5 kg pomidorów
5-6 czerwonych papryczek chili
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, kilka łyżek oliwy- najlepiej czosnkowej
Przygotowanie:
Pomidory trzeba sparzyć i obrać skórki , usunąć nasiona , a miąższ pokroić. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić. Czosnek obrać ze skórki.
Pomidory i papryczki przesmażyć na odrobinie oliwy . Wystudzić, dodać przeciśnięty czosnek i wszystko dobrze zmiksować. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Ole! Smacznego!
zrodlo- ajo.pl
Salsa cruda
Doskonały meksykański, ostry sos z surowych pomidorów podawany na zimno.
Składniki:
8 pomidorów, wydrylowanych i obranych ze skórki
100 ml sosu pomidorowego
4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
2 cebule, drobne posikane
1 pęczek świeżych liści kolendry, posiekany
4 posiekane chilli np. jalapeno lub serrano, bez pestek
1/2-1 łyżeczki kminku, mielonego
sól
Opis przygotowania:
Pomidory pozbawione skórki i pestek kroimi w kostkę i mieszamy w misce z sosem pomidrowym, posiekanym czosnkiem, cebulą i chilli. Doprawiamy kminkiem i solą. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut. Przed podaniem dodać świeżo posiakną kolendrę, dobrze wymieszać i od razu podawać.
zrodlo-foody.pl
Salsa verde
Składniki
• pęczek zielonej pietruszki
• 2 ząbki czosnku, czubata łyżka kaparów
• jajko na twardo
• 3 fileciki anchois
• mały ogórek kiszony
• sól, pieprz, oliwa z oliwek
Etapy przygotowania
1. Posiekać razem wszystkie składniki (oprócz przypraw;-), dodać przyprawy i utrzeć na jednolitę masę - przydaje się solidny moździerz z tłuczkiem.
2. Powoli dodawać oliwę w ilości, która wystarczy do powstania gęstego sosu.
3. Podawać do zimnych mięs, gotowanych warzyw, grzanek.
zrodlo-gotowanie.onet.pl
Post został pochwalony 0 razy
|
|