Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Empanadas
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Entremeses/Przekąski
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 02.10.2008, Czw, 18:22    Temat postu: Empanadas


Empanadas (l.p. empanada) – rogalik, pierożek, pasztecik. Nadziewane najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem. Smażone w oleju lub pieczone na blasze. Najbardziej popularna przekąska w Ameryce Łacińskiej
Składniki
Ciasto
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
60 g masła
60 g smalcu lub tłuszczu roślinnego, np. margaryny do pieczenia
woda z lodem (kilka łyżek, tyle, ile będzie trzeba do zagniecenia ciasta)

Nadzienie
2 łyżki oliwy
½ kostki rosołowej wołowej
400 g polędwicy wołowej lub rostbefu (mięso należy drobno posiekać)
3 roztarte ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 mały strączek zielonej papryki, drobno posiekany
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki chili w proszku
12 zielonych oliwek, nadziewanych papryką, pokrojonych w plasterki
1 roztrzepane jajko, do smarowania

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło i pozostały tłuszcz pokroić w kosteczkę, dodać do mąki i rozetrzeć palcami, aby powstały równomierne grudki. Dolać tyle lodowatej wody, aby można było zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, miskę zakryć folią plastikową i odstawić ciasto do lodówki, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać pokruszoną kostkę rosołową, smażyć przez 30 sekund, mieszając. Włożyć posiekane mięso i podsmażyć przez dwie minuty. Mięso wraz z powstałym podczas smażenia sosikiem zdjąć z patelni i przełożyć do miski.Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy, włożyć cebulę i paprykę, smażyć do momentu, aż zmiękną (około 3 minuty). Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, dodać kmin, paprykę i chili w proszku, oliwki oraz sól i pieprz. Włożyć z powrotem mięso, wymieszać, odstawić patelnię do ostygnięcia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na cienkie płaty na blacie, solidnie posypanym mąką. Używając spodeczka wyciąć z ciasta krążki. Na połowę krążka nałożyć mniej więcej łyżkę nadzienia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem i zlepić pierożek, robiąc szczypankę na brzeżku. Posmarować pierożki jajkiem i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoto (około 10 minut). Można je podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.

zrodlo-kuchnia.tv


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wróżka
Moderador
Moderador



Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 1677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z krainy czarów
Płeć: La mujer

PostWysłany: 10.10.2008, Pią, 18:30    Temat postu:

widziałam je już kiedyś ale były takie pół okrągłe, bardziej przypominały kształtem nasze pierogi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jonathan
Conocido
Conocido



Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 10.10.2008, Pią, 19:46    Temat postu:

nie jest do dość podobne do naszych paszecików (w cieście francuskim)? Mruga
uwielbiam takie, tylko koniecznie z kapustką Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gringo
Amigo
Amigo



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: 10.10.2008, Pią, 20:02    Temat postu:

mniam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 11.10.2008, Sob, 21:56    Temat postu:

jonathan napisał:
nie jest do dość podobne do naszych paszecików (w cieście francuskim)? Mruga
uwielbiam takie, tylko koniecznie z kapustką Wesoly


moga smakowac inaczej, bo te ciasto jest raczej kruche


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Moderador
Moderador



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Barcelona
Płeć: La mujer

PostWysłany: 29.12.2008, Pon, 23:18    Temat postu:

moje kochane empanadasy :hamster_beautiful:

odkryłam je jakieś 1,5 roku temu.
zobaczyłam je na pewnym filmie dokumentalnym o argentyńskiej rodzinie w czasach wielkiego kryzysu w Argentynie..ten film bardzo mnie wzruszył..

no i postanowiłam, że będę jadła, to co Argentyńczycy, chociaż w pewnym stopniu.
pamiętam, że w dzień niepodległości Argentyny postanowiłam, że przez cały dzień będę pić samą mate, wodę (bo przecież w Argnetynie ludzie też piją wodę Razz ), jeść empanadasy i alfajoresy (baaaardzo popularne ciastka w Argentynie) Mr. Green
a na dodatek postanowiłam sobie, że w tym dniu będę mówić, tylko i wyłącznie po hiszpańsku Mr. Green
to było istne szaleństwo Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 31.12.2008, Śro, 10:58    Temat postu:

musialo byc wesolo
sama robilas empanadas?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Moderador
Moderador



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Barcelona
Płeć: La mujer

PostWysłany: 31.12.2008, Śro, 12:02    Temat postu:

jasne, że sama.
są bardzo proste do przyrządzenia Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 09.01.2009, Pią, 15:40    Temat postu:

bede musaial zrobic, moze w przyszlym tygodniu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Moderador
Moderador



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Barcelona
Płeć: La mujer

PostWysłany: 12.01.2009, Pon, 22:49    Temat postu:

oj koniecznie zrób Wesoly

a dla Pawełka możesz zrobić wersję wege, czyli z cebulką i kukurydzą :hamster_full:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 16.01.2009, Pią, 15:02    Temat postu:

ale on juz od ponad pół roku je mięso

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Moderador
Moderador



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Barcelona
Płeć: La mujer

PostWysłany: 16.01.2009, Pią, 20:58    Temat postu:

oo, a jak to się stało?
może wyniki badań miał złe?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beata0512
Moderador
Moderador



Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 865
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polonia- TG
Płeć: La mujer

PostWysłany: 18.01.2009, Nie, 18:05    Temat postu:

Zjadłabym z miłą chęcią Wesoly Ale bez sera Jezyk

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Moderador
Moderador



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Barcelona
Płeć: La mujer

PostWysłany: 24.01.2009, Sob, 18:48    Temat postu:

beata0512 napisał:
Zjadłabym z miłą chęcią Wesoly Ale bez sera Jezyk


ale w przepisie nie ma sera;D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 26.01.2009, Pon, 12:48    Temat postu:

casaa napisał:
oo, a jak to się stało?
może wyniki badań miał złe?


nie, po prostu stwierdzil, ze bedzie ajdl mieso i tyle Jezyk


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Entremeses/Przekąski Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin