Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Sopa de lima con pollo/Zupa limonkowa z kurczakiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Platos principales/Dania główne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 30.09.2008, Wto, 12:53    Temat postu: Sopa de lima con pollo/Zupa limonkowa z kurczakiem


Jest to jedna z typowych zup meksykańskich, przyrządzana z limetką i kurczakiem.
Składniki
Rosół:
1 kurczak pokrojony na części lub dwie duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula przekrojona na 4 części
sól i pieprz do smaku
Oregano

Dodatkowo:
1 cebula drobno posiekana
2 obrane i posiekane pomidory
1 posiekana słodka papryka czerwona
1 lub 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oleju kukurydzianego

6 limetek pokrojonych w plasterki
6 tortilli pokrojonych w paseczki, usmażonych i odsączonych z oleju

Sposób przygotowania
Najpierw przyrządzamy rosół.
W tym celu gotujemy w dwóch litrach wody kurczaka lub piersi z kurczaka dodając cebulę, czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku. Ugotowane mięso wyjmujemy, a rosół odstawiamy do ostygnięcia. Następnie piersi z kurczaka rozdrabniamy, a rosół przecedzamy.

Przygotowaną wczesniej, posiekaną cebulę, paprykę i pomidory smażymy na oleju, w rondlu lub garnku aż do "zeszklenia" - nie przysmażamy!
Dodajemy rosół, połowę pokrojonych limetek i słodką paprykę. Gotujemy przez 10 minut.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozdrobnione mięso z kurczaka oraz resztę limetek.
Jeśli wolicie wersję "picante" na koniec dodajcie ostre chilli według uznania.


Serwowanie
Podawać natychmiast, bardzo gorącą, w głębokich talerzach do zupy. Oddzielnie, na płaskim talerzu podajemy tortille (powinny być chrupiące).
Buen provecho!
Uwagi
Jeśli nie macie tortilli można je zastąpić naturalnymi, solonymi "nachos" - dostępnymi w sklepach. Nie trzeba ich już smażyć, można ewentualnie podgrzać w piekarniku, aby nabrały intensywniejszego smaku i chrupkości.
Zupa doskonale "stawia na nogi" następnego dnia po imprezie!

zrodlo-fiestalatina.pl


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Notecreo dnia 30.09.2008, Wto, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adamsky
Gringo
Gringo



Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: 30.09.2008, Wto, 14:46    Temat postu:

wygląda i brzmi smakowicie, mam wrażenie ,ze coś podobnego zdążyło mi się jeść w Tajskiej Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 30.09.2008, Wto, 15:14    Temat postu:

mi tez sie z kojarzy z taka zupa, myslę, że niedługo wypróbuje ten przepis

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adamsky
Gringo
Gringo



Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: 01.10.2008, Śro, 15:49    Temat postu:

notecreo napisał:
mi tez sie z kojarzy z taka zupa, myslę, że niedługo wypróbuje ten przepis


dajesz nie wypróbowane przepisy ??!! WSTYD się przyznawać Wesoly


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez adamsky dnia 01.10.2008, Śro, 15:50, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 01.10.2008, Śro, 16:02    Temat postu:

no jeszcze nie mialam czasu tego wyprobowac, ale systematycznie robie kolejne potrawy z tego kregu kulturowego Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Platos principales/Dania główne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin