Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Quesadilla

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Entremeses/Przekąski
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 02.09.2008, Wto, 14:30    Temat postu: Quesadilla



Quesadilla [czyt.: kesadija] to w Meksyku danie śniadaniowe, bywa też przekąską sprzedawaną na ulicy, u nas może urozmaicić grillowe menu

Chociaż nazwa quesadilla wywodzi się od słowa queso, czyli ser, to używanie do niej sera nie jest obowiązkowe - nadzienia mogą być przeróżne. Najważniejsze jest jednak to, w co quesadilla jest opakowana, czyli tortilla [czyt.: tortija].

Nie należy mylić tortilli meksykańskiej z tortillą hiszpańską, czyli rodzajem grubego omletu, najczęściej z ziemniakami i cebulą. Tortilla w Meksyku to najważniejszy dodatek do wszystkiego, składnik bazowy wielu dań, meksykański chleb. Cienki placek z mąki kukurydzianej (występującej w różnych odmianach) lub pszennej (rzadziej) podobny do naleśnika lub podpłomyka, pieczony na blasze na otwartym ogniu. Dawniej wyrabiany ręcznie w domu, dziś dostępny na każdym rogu w licznych tortilleri´ as.

Kukurydziana tortilla jest miękka i elastyczna, pachnie charakterystycznie i smakuje słodko. Patent na obrabianie kukurydzy tak, żeby można z niej było robić tortillę, znany był w cywilizacji Majów i Azteków na długo, nim pojawili się Hiszpanie. Dojrzałe ziarna są moczone i gotowane w wodzie z niepalonym wapnem. Powoduje to, że rozpuszcza się łuska na ziarnach, co ułatwia ich mielenie, a przy okazji podnosi odżywczą wartość kukurydzy. Z tak potraktowanych i opłukanych ziaren uciera się pastę o nazwie masa i to jest najlepsze świeże ciasto na tortillę. Ziarna można też wysuszyć i zmielić, aby powstała masa harina, czyli mąka, z której po dodaniu wody również można robić tortillę.

Niestety, masa harina nie jest dostępna w Polsce.

Pierwotna quesadilla to rzucona na gorącą blachę surowa tortilla, na którą kładzie się kawałek sera, składa na pół i dopieka, aż ser się rozpuści. Wierzch ciasta jest przypieczony, środek ciastowaty, a w jego wnętrzu płynie ser. Quesadilla może być też smażona w tłuszczu, wtedy brzegi surowego ciasta z serem w środku zlepia się jak pieróg.

Z dostępnej u nas mąki kukurydzianej tortille nie wychodzą. Wychodzą jakieś placki, ale nie są odpowiednio miękkie i elastyczne. Natomiast quesadillas w postaci smażonych pierożków się udają.

W uproszczonej wersji quesadilla to gotowa tortilla, na którą kładzie się kawałek sera lub inny farsz, składa na pół i opieka z obu stron, aby rozpuścił się ser lub podgrzało nadzienie. Dostępne w sklepach pszenne tortille nie mają tylu walorów smakowych co świeże kukurydziane, ale wygrywają łatwością pozyskania.

Quesadille najlepiej robić na grillu na kawałku blachy lub na aluminiowej tacce. Jeżeli nie chce się rozpalać grilla, bo za zimno, można je opiekać na domowym urządzeniu do raclette lub na dużej suchej patelni.

Ser, który wkładamy do środka, musi się łatwo rozpuszczać, co udaje się większości tłustych żółtych serów, o ile są dojrzałe. Może to być radamer, edamski i sokół - te sprawdziłam i rozpuszczają się wyśmienicie. Polska mozzarella w kulkach, zbita i niesoczysta, ma nareszcie swoje pięć minut - do quesadilli się nadaje (zamiast do włoskiej sałatki caprese z pomidorem i bazylią!). Najlepiej jeśli ser jest utarty, wtedy możemy go wymieszać z dodatkami.

Nadzienie doprawiamy na ostro plasterkami marynowanej papryczki jalapen~o [czyt.: halapeńjo] lub drobno posiekaną papryczką piri-piri i szczypiorkiem. Dodajemy surową cebulę pokrojoną w kostkę i kukurydzę z puszki (wyjątkowo dobre połączenie!). Wrzucamy plasterki kiełbasy chorizo [czyt.: czorizo] lub paski grillowanego kurczaka. W oryginale ser nie jest obowiązkowy, ale lubię, gdy jest płynny i się ciągnie.

Obok na stole musi być salsa - pikantny zimny sos z posiekanych pomidorów, cebuli, papryki, świeżej kolendry, doprawiony sokiem z cytryny lub limonki i jalapen~o, a także guacamole - krem z ugniecionego awokado z przyprawami. Kwaśna, gęsta śmietana łagodzi smak, o ile nadzienie było zbyt ostre. Pomysły na salsy, tak jak i nadzienia quesadilli są polem do inwencji.

Jeżeli więc opatrzyła wam się cokolwiek grillowana kiełbasa, polecam zabawę w quesadillę.

QUESADILLAS smażone z serem

Składniki:
150 g mąki kukurydzianej,
150 g mąki pszennej,
3/4 szklanki ciepłej wody,
250 g tartego radamera,
olej do smażenia.

Przygotowanie
Z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na kilka minut. Uformować w wałek i podzielić na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszczyć w dłoniach, tworząc placki o średnicy ok. 12 cm. Wkładać do środka ser i zlepiać brzegi jak w pierogach. Smażyć z obu stron na patelni zanurzone w gorącym oleju. Po usmażeniu osuszać na papierze. Podawać gorące z salsą i kwaśną śmietaną.

Nadzienie do quesadillas z chorizo i ziemniakami

4 ziemniaki (300 g) obrane i pokrojone w kostkę,
1 mała cebula pokrojona w kostkę,
150 g pokrojonej drobno kiełbaski chorizo (miękka paprykowa kiełbasa - można dostać hiszpańską w kilku wersjach, ewentualnie użyć węgierskiej),
pieprz,
oregano.

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!), odcedzić. Na suchej patelni wysmażyć tłuszcz z kiełbasy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki i przyprawy, podsmażyć, aż masa się połączy. Nadzienie wkładać do pszennych tortilli i opiekać quesadille na grillu, ewentualnie nadziewać pierożki i smażyć quesadille na patelni. Starcza jako nadzienie do czterech tortilli lub ośmiu pierogów. Do masy można dodać utarty ser.

Nadzienie do quesadillas z kwiatami cukinii

Składniki
20 kwiatów cukinii,
1 mała cukinia pokrojona w drobną kostkę,
1 cebula pokrojona w kostkę,
1 ząbek czosnku,
1 zgrillowana zielona papryka bez skórki pokrojona w paski,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju.

Przygotowanie
Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i cukinię. Smażyć pięć minut, dodać kwiaty cukinii i paski papryki, smażyć dalej. Dodać sól i pieprz. Odparować, żeby nadzienie nie była za mokre. Wkładać je do pszennych tortilli i opiekać quesadille na grillu. Starcza jako nadzienie do czterech tortilli.

zrodlo- wysokie obcasy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wróżka
Moderador
Moderador



Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 1677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z krainy czarów
Płeć: La mujer

PostWysłany: 22.09.2008, Pon, 10:27    Temat postu:

wow, nie wiedziałam że można jeść kwiaty cukinii; gdybym już miała któregoś spróbować to wybrałabym pewnie tą pierwsza z serem Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 22.09.2008, Pon, 11:41    Temat postu:

quesadilla z serem jest bardzo smaczna

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wróżka
Moderador
Moderador



Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 1677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z krainy czarów
Płeć: La mujer

PostWysłany: 24.09.2008, Śro, 12:58    Temat postu:

wierzę, ale z chęcią się przekonam Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
casaa
Moderador
Moderador



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Barcelona
Płeć: La mujer

PostWysłany: 27.01.2009, Wto, 13:29    Temat postu:

ja sobie nadziałam tortillę podsmażoną papryką z serem i przyprawą meksykańską, a później polałam salsąMruga
pyyyszne było. trzeba będzie jeszcze kiedyś zrobić coś takiego, bo roboty z tym w ogóle nie ma;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Notecreo
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 48 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: La mujer

PostWysłany: 31.01.2009, Sob, 12:43    Temat postu:

no tak, a ile wariacji samkowych

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jezykhiszpanski.fora.pl Strona Główna -> Cocina / Entremeses/Przekąski Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin